Protocollen
Hieronder vindt je een overzicht van de protocollen die ik tegen kom op mijn BPV adres:
Epilepsie: In dit protocol staat informatie over de vormen van epilepsie die de cliënt heeft, in welke mate de cliënt aanvallen heeft en hoe je hierbij moet handelen. Er staat in welke medicatie je mag toedienen en wanneer.
Diabetis: In dit protocol staat welke vorm van diabetis de cliënt heeft, de dagelijkse zorg die de cliënt hierbij vraagt (denk aan: bloedsuiker prikken, insuline toedienen.) Daarnaast vindt je in dit protocol dehandeling die je moet uitvoeren wanneer de cliënt een te hoge of te lage bloedsuiker heeft.
Gebruik foto/video materiaal: Per cliënt verschilt het of je foto's en/of videos mag maken. Samen met de wetterlijk vertegenwoordiger zijn hier afspraken over gemaakt. In dit protocol wordt beschreven, het wel of niet gebruik mogen maken van:
- Foto's voor interne doeleinde
- Foto's voor externe doeleinde
- Video materiaal voor interne doeleinde
- Video materiaal voor externe doeleinde
Wanneer je gebruik gaat maken van foto of videomateriaal en er is een verklaring dat dit mag, dan alsnog moet je toestemming vragen aan de wetterlijk vertegenwoordiger van de cliënt.
Zwemprotocol: Een aantal cliënten hebben een zwemprotocol. Hierin staat het beleid over het zwemmen met de cliënt. Bijvoorbeeld: onder continu toezicht, medische aspecten ( epilepsie), hulpmiddelen.
Badprotocol: In dit protocol staat of de cliënt in bad mag en onder welke voorwaarden dit is. Bijvoorbeeld: onder continu toezicht i.v.m epilepsie, lichamelijke beperking. Of alleen met de juiste hulpmiddelen zoals: in een tillift of het dragen van een nekkraag.
Vergeten medicatie: Per cliënt die medicatie gebruikt is er een protocol. Hierin staat: hoe te handelen als de medicatie vergeten is. Dit kan zijn dat de medicatie als nog gegeven moet worden, andere medicatie moet worden doorgeschroven, er contact moet worden opgenomen met de arts.
Sonde voeding: In dit protocol staat hoe de voeding moet worden toegedient, wat je moet doen wanneer de sonde niet goed werkt en wat je moet doen als de cliënt voeding weigert.
Omgang met emoties: Een aantal cliënten hebben een speciaal protocol hoe om te gaan met emoties van de cliënt. Dit vindt je vaak ook in het begeleidingsplan van de cliënt maar omdat deze emoties zo specifiek zijn is hier een speciaal protocol voor. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de emoties: gillen, huilen, onrust, boosheid, agressie.
Ontlasting patroon: Cliënten die gebruik maken van medicatie voor de ontlasting hebben hier een protocol voor. Hierin wordt beschreven: Welke medicatie er wordt gegeven, wanneer er medicatie moet worden gegeven als de cliënt een aantal dagen geen ontlasting heeft.
Niet reanimeren verklaring: Een aantal cliënten hebben samen met hun wetterlijk vertegenwoordiger een niet reanimeren verklaring vast gesteld. Wanneer dit ter sprake is wordt het protocol erbij gehaald en nogmaals contact opgenomen met de wetterlijk vertegenwoordiger om dit vast te stellen.
Veiligheid, preventie en calamiteiten: Binnen de woning vindt je protocollen over hoe te handelen bij verschillende calamiteiten. Dit is er om een veilige woonomgeving te creeëren voor zowel cliënten als begeleiders. Op de woning geldt bijvoorbeeld: in de avond mogen er geen hulpmiddelen als ( tilliften, quickmoves) in de gang staan, electrische apparaten moeten worden uitgeschakeld.
Naast de protocollen die ik op mijn BPV adres tegen kom, komen er situaties voor waar geen protocol voor is. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat de cliënt gedrag laat zien wat zichzelf of anderen bedreigd maar wat niet bekend is. Je bent dan verplicht een MIC melding te maken. Een MIC melding is een Melding Incidenten Cliënten.
Het kan ook zo zijn dat er tijdelijk specifieke begeleiding/ zorg voor een cliënt nodig is maar dat hier geen protocol voor is. Wanneer hier hulp voor nodig is of vragen over zijn bestaat er sinds 1 augustus 2012 het verpleegkundig team. Dit zijn verpleegkundige die ondersteuning kunnen bieden waar nodig.
Maak jouw eigen website met JouwWeb